Ομοιοπαθητική και Ψυχοθεραπεία

Παρότι η Ομοιοπαθητική και η Ψυχοθεραπεία είναι δύο διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι, έχουν σίγουρα έναν κοινό σκοπό! Και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το να βοηθούν τον άνθρωπο σε βάθος και να του προσφέρουν ανακούφιση και ισορροπία με στόχο την συνολικά καλύτερη υγεία του ατόμου. Μπορούν λοιπόν αυτές οι δύο επιστήμες να γεφυρωθούν και είναι πράγματι τόσο διαφορετικές στον τρόπο προσέγγισης του ασθενούς;

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό ιατρό Samuel Hanneman τον 19ο αιώνα και στηρίζεται στον Νόμο των Ομοίων του Ιπποκράτη “τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα”. Προέρχεται από τις λέξεις Όμοιο και Πάθος και τα φάρμακα προέρχονται από την φύση και συγκεκριμένα από το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο.

Η ολιστική αυτή τέχνη βλέπει τον άνθρωπο σαν ένα σύνολο συμπτωμάτων και λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο το φυσικό επίπεδο του ατόμου αλλά και το ψυχικό – συναισθηματικό όσο και το νοητικό – πνευματικό του επίπεδο. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως η Ομοιοπαθητική θεραπεύει τον Άνθρωπο και όχι μόνο τα συμπτώματα αυτού.

Τέλος η προσέγγιση της Ομοιοπαθητικής πιστεύει ότι το κάθε άτομο είναι μοναδικό . Έτσι η θεραπεία και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρειάζεται κάθε ασθενής είναι εξατομικευμένα. Ο ομοιοπαθητικός μέσα από την λήψη ενός ιστορικού καλείται να γνωρίσει σε βάθος τον κάθε άνθρωπο, να μάθει δηλαδή το “μοτίβο” και τις συνήθειες της ζωής του και να ανακαλύψει την αιτία που τον οδήγησε στην νόσο. Με αυτό τον τρόπο θα του δώσει μία φυσική Όμοια ουσία με αυτόν που θα του προσφέρει ισορροπία και στα τρία του επίπεδα (σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό) και θα θεραπευτεί.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και χωρίς παρενέργειες και το άτομο μέσα από αυτό το θεραπευτικό ταξίδι όχι μόνο θεραπεύει τα συμπτώματα του αλλά δυναμώνει τη ζωτική του δύναμη, τον οργανισμό του, έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό του εαυτό και αποκτά καλύτερη διάθεση και ενέργεια.

Κωνσταντίνα Οφίδη

Ομοιοπαθητικός
Για την Ομοιοπαθητική

Συχνές Ερωτήσεις

Στην πραγματικότητα η Ομοιοπαθητική και η κλασσική Ιατρική είναι δύο αντίθετες επιστήμες και δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο ανθρωποκεντρικό θεραπευτικό σύστημα που πιστεύει πως η ασθένεια εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπου (σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό) και έτσι αντιμετωπίζει το άτομο ως ένα σύνολο συμπτωμάτων. Δεν εστιάζει στις ασθένειες αλλά στον άνθρωπο και ενδιαφέρεται για τα συμπτώματα που εκφράζει από μόνος του ο ασθενής (πως αισθάνεται, πως βιώνει την κατάστασή του, κ.α.) και για την αληθινή του ασθένεια που ορίζεται ως ιδιοσυγκρασιακή και στόχος της είναι να θεραπεύσει την αιτία που οδήγησε τον άνθρωπο στην νόσο και έτσι να εξαλειφθούν και τα αρχικά συμπτώματα.

Από την άλλη η κλασσική Ιατρική είναι νοσοκεντρική και επικεντρώνεται στην θεραπεία των κύριων συμπτωμάτων εστιάζοντας στο ένα μόνο από τα τρία επίπεδα του ατόμου, σε αυτό που νοσεί, και όχι στο σύνολο αυτών. Στοχεύει στην θεραπεία της ασθένειας και όχι του ανθρώπου. Για παράδειγμα σε έναν πονοκέφαλο η χρήση αναλγητικών φαρμάκων στοχεύει στην ανακούφιση και την καταστολή του συμπτώματος και όχι στην θεραπεία της αληθινής ασθένειας, δηλαδή στην αιτία του πονοκέφαλου.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο προέρχεται από την φύση. Οι ουσίες του ανήκουν στο φυτικό, ζωικό ή ορυκτό βασίλειο και είναι αραιωμένες και δυναμοποιημένες. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε την αρχική φυσική ουσία που μας ενδιαφέρει και την αραιώνουμε πολλές φορές σε νερό ενώ συγχρόνως ασκούμε στο διάλυμα δονήσεις – κρούσεις. Είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία που έχει δοκιμαστεί πάνω από 200 χρόνια σε εκατομμύρια ασθενής. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει παρενέργειες και είναι μη τοξικό, μη εθιστικό και μη χημικό. Είναι απόλυτα ασφαλές και για αυτό χρησιμοποιείται σε εγκύους, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένους.

Στο συνδυασμό ομοιοπαθητικών και χημικών φαρμάκων δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Πολλοί από τους ασθενείς που καταλήγουν σε έναν ομοιοπαθητικό βρίσκονται ήδη σε κάποια χρόνια θεραπεία με συμβατικά φάρμακα και αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την ομοιοπαθητική θεραπεία και αντίστροφα. Μάλιστα σε πολλές χρόνιες ή οξείες καταστάσεις ο συνδυασμός αυτών των δύο καθίσταται αναγκαίος για την ομαλή και πλήρη θεραπεία του ασθενούς. Κάθε περίπτωση διαφέρει και για αυτό ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα τον Ομοιοπαθητικό του.

Συχνά ακούμε πως για να ακολουθήσει κανείς την ομοιοπαθητική χρειάζεται να κόψει τον καφέ, την κανέλα, την μέντα και διάφορες άλλες διατροφικές του συνήθειες.

Η Ομοιοπαθητική όμως είναι μια ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου και σε αυτό δεν χωράνε περιορισμοί καθώς για τον Ομοιοπαθητικό οι συνήθειες και οι διατροφικές του προτιμήσεις θεωρούνται συμπτώματα και στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του. Μέσα από μία σωστή θεραπευτική διαδικασία και την σωστή επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου ο ασθενής θα ισορροπήσει σε κάθε βαθύτερο επίπεδο και έτσι αν τυχόν υπήρχε κάποια υπερβολή στις διατροφικές συνήθειες ή στη χρήση ουσιών θα ισορροπήσει και αυτή με τη σειρά της.

Τέλος, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι καμία ουσία ή τροφή όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη, η κανέλα, η μέντα κ.α. δεν αντιδοτούν το ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Η ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα και δεν σχετίζεται με άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βιοσυντονισμός, ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η φυτοθεραπεία κ.α.. Είναι ένα αυτοτελές θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται σε συγκεκριμένες θεραπευτικές αρχές και διαφοροποιείται από κάθε άλλη εναλλακτική – ολιστική θεραπεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί με μία ή με περισσότερες από αυτές.

Το υψηλότερο ιδανικό για την θεραπεία είναι η ταχεία, ευγενής και διαρκής αποκατάσταση της υγείας με τον πιο αξιόπιστο και λιγότερο επιβλαβή τρόπο. Samuel hahnemann

Ομοιοπαθητική και Ψυχοθεραπεία

 

Παρότι η Ομοιοπαθητική και η Ψυχοθεραπεία είναι δύο διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι, έχουν σίγουρα έναν κοινό σκοπό! Και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το να βοηθούν τον άνθρωπο σε βάθος και να του προσφέρουν ανακούφιση και ισορροπία με στόχο την συνολικά καλύτερη υγεία του ατόμου. Μπορούν λοιπόν αυτές οι δύο επιστήμες να γεφυρωθούν και είναι πράγματι τόσο διαφορετικές στον τρόπο προσέγγισης του ασθενούς;

Ομοιοπαθητική:

Στην Ομοιοπαθητική ο ασθενής λαμβάνεται υπόψιν σαν μία ολότητα και όχι σαν ένα σύμπτωμα και αυτό σημαίνει πως για την επιστήμη αυτή τα σωματικά, τα ψυχικά αλλά και τα νοητικά συμπτώματα έχουν την ίδια αξία.

Κάθε άτομο θεωρείται μοναδικό με δικά του χαρακτηριστικά και για αυτό ο Ομοιοπαθητικός μέσα από την λήψη ιστορικού ακούει τον ασθενή με σεβασμό, με υπομονή, δεν παρεμβαίνει βιαστικά με ερωτήσεις και επιτρέπει έτσι στο άτομο να περιγράψει την ασθένεια του με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ώστε να κατανοηθούν σε βάθος τα ψυχικά συμπτώματα του ασθενούς, να αναδυθεί η αλήθεια του και η προσωπικότητα του και έτσι η θεραπεία να είναι εξατομικευμένη.

Ψυχοθεραπεία - Ανθρωπιστική Προσέγγιση:

Η Ανθρωπιστική- Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, πιστεύει πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός! Δίνει έμφαση στη μελέτη του ατόμου ως ένα σύνολο και μία από τις βασικές υποθέσεις είναι ότι οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση σε σχέση με τις επιλογές τους.

Η κεντρική έννοια στην προσέγγιση αυτή είναι η υποκειμενική αντίληψη στην κατανόηση του κόσμου του ατόμου και πιστεύει ακόμη πως κάθε άνθρωπος διέπεται από την τάση αυτοπραγμάτωσης η οποία εμποδίζεται από βλαπτικούς παράγοντες.

Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού στον ασθενή και στέκεται δίπλα του ως συνοδοιπόρος και όχι ως αυθεντία με στόχο την βαθιά κατανόηση του προβλήματος και την πλήρη θεραπεία του.

Η γέφυρα Ομοιοπαθητικής – Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας:

Είναι ξεκάθαρο πια πως αυτές οι δύο θεραπευτικές επιστήμες συναντιούνται έντονα και σε πολλά σημεία. Ο τρόπος σκέψης του ατόμου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος εργασίας και των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως και ο αποτελεσματικός διάλογος μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, που είναι καθοριστικός για την πορεία του ασθενούς, αλλά και η ολιστική τους προσέγγιση.

Κάποιες φορές μάλιστα, είναι αναγκαία η “συνάντηση” των δύο αυτών θεραπευτικών τεχνών με στόχο μία πιο ολοκληρωμένη κατανόηση και θεραπεία του προβλήματος. Όσο καλύτερα και βαθύτερα ακούγεται και γίνεται κατανοητός ένας άνθρωπος από έναν ψυχοθεραπευτή, τόσο εκείνος προχωρά σε βάθος στην κατανόηση του εαυτού του και έρχεται η ίαση. Όσο καλύτερα γνωρίζει ο ομοιοπαθητικός τον άνθρωπο, τόσο κατανοεί το ακριβές φάρμακο που ταιριάζει στην ύπαρξή του, που είναι μοναδική.

Ειδικά τώρα, στην εποχή μας, που οι πιέσεις και οι αλλαγές που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολλές και μεγάλες, οφείλουμε στον εαυτό μας να τον φροντίσουμε, να τον αγκαλιάσουμε, να τον βοηθήσουμε και να τον ενισχύσουμε με έναν ολιστικό και ουσιαστικό τρόπο!

Ομοιοπαθητική σε Παιδιά

Τα παιδιά κάθε ηλικίας βρίσκονται στην ανάπτυξή τους και η ανάπτυξη αυτή απλώνεται σε όλα τους τα επίπεδα. Το σώμα τους, τα όργανα τους, το

Ομοιοπαθητική και Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις συνηθέστερες ψυχικές ασθένειες που βιώνει ο άνθρωπος, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση της νόσου παγκοσμίως. Ποια είναι