Ομαδική Συμβουλευτική (group therapy) ενηλίκων

Positive Therapy

Το μοίρασμα των προβληματισμών και των συναισθημάτων με άλλους ανθρώπους, το «ότι είμαστε μαζί» έχει σαν αποτέλεσμα να ελαφρύνει το βάρος της μοναξιάς.

Φωτεινή Μπαλή
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επόπτρια PCA

Λειτουργία Ομάδας

Η ομάδα και η διαδικασία σε αυτήν, βοηθά στο να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, ενώπιον άλλων. Βοηθά να ανοίξουμε τις αδύναμες πλευρές του εαυτού μας και να ενδυναμωθούμε από την υποστήριξη της ομάδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουμε την εικόνα του εαυτού μας μέσα από την υποστηρικτική άποψη άλλων αλλά και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην δυσκολία. Πολλές φορές τα θέματα που απασχολούν τον ένα μπορεί να είναι κοινά με πολλών ανθρώπων.

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και κάποιες φορές είναι δύσκολο να έχουμε καλή σχέση μαζί τους, σε βαθμό να αποφεύγουμε την επαφή. Η ομάδα και η διαδικασία σε αυτήν, βοηθά να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα του άλλου και αυτό μας βοηθά να αποδεχτούμε πιο ομαλά τις διαφορετικές οπτικές, συνήθειες η και συμπεριφορές δικών μας ανθρώπων και έτσι να έχουμε πιο αρμονικές σχέσεις.

Επίσης υπαρξιακά ερωτήματα εννοιών όπως ο θάνατος, η ελευθερία, η μοναξιά, η έλλειψη νοήματος , με τα οποία όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή μέσα από την διερεύνησή τους (βιωματικά) μέσα στην ομάδα, βρίσκουν τις απαντήσεις τους.

Η ομάδα ενηλίκων αποτελείται από 8 έως 10 άτομα.

Με την εμπειρία σχεδόν είκοσι χρόνων με ομάδες παρέχεται ένα κλίμα ευαισθησίας, σεβασμού και αποδοχής προς κάθε ένα μέλος, ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους με έναν υποστηρικτικό τρόπο και να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία συνεργατική ομά­δα, αποδεκτοί και ενδυναμωμένοι για να βρουν νέους τρόπους αντίλη­ψης και αντιμετώπισης των θεμάτων τους.

Επικυρώνεται η αξία του κάθε προσώπου, και οι άνθρωποι μαθαίνουν να «ακούν» ο ένας τον άλλον σε βάθος με κατανόηση και ευαι­σθησία.

Η ομάδα λειτουργεί με σεβασμό στην ελευθερία του κάθε προσώπου να εκφραστεί όσο εκείνο θέλει και εμπιστοσύνη στην εξέλιξή της. Η διαδικασία πλαισιώνεται με πλούσιες βιωματικές ασκήσεις, που επιλέγονται από τον θεραπευτή, και που βοηθούν να εμβαθύνεται η προσωπική διεργασία καθενός .

Πώς ξέρω αν πρέπει να είμαι σε ομάδα η σε ατομική μου συνάντηση;

Σε κάποια στιγμή στην ζωή μας είναι πιο αποτελεσματική η εξέλιξή μας μέσα από την ομάδα, παρά στην ατομική συνάντηση. Για να καθοριστεί κάτι τέτοιο γίνεται μια συνάντηση με τον υπεύθυνο της ομάδας και συναποφασίζεται αν η στιγμή είναι κατάλληλη για την ατομική η ομαδική διεργασία .

Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης ανδρών

H ομάδα Ανδρών είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για να συζητηθούν και να αποτυπωθούν θέματα που απασχολούν τους άνδρες.

Είναι ολιγομελής (8-10 άτομα) και απευθύνεται σε ενήλικους άνδρες,  που ζητούν να δώσουν απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Θα είναι ένα ειλικρινές, ανοιχτό, υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλάνε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει.

Πολλοί άντρες δυσκολεύονται να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους άνδρες, να οικοδομήσουν πραγματικές φιλικές σχέσεις ίσως διότι  η σύγκριση μεταξύ των συνομηλίκων είναι δύσκολη. Κάποιοι αισθάνονται κατώτεροι, εύθραυστοι και φοβούνται πολύ να εμφανιστούν για να δημιουργήσουν σημαντικούς δεσμούς.  Άλλοι γνωρίζουν μόνο τον ανταγωνισμό ως έναν τρόπο να είναι μαζί με άλλους, προσπαθώντας  να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι από όλους. Αυτό όμως τους κουράζει και στο τέλος μένουν μόνοι γεμίζοντας με μια βαθειά αίσθηση ανεπάρκειας.

Σε μια κοινωνία με πεποιθήσεις ξεπερασμένες χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο και την ατομικότητα, ανταγωνιστικές που εγκλωβίζουν τον άνδρα και που δεν ανταποκρίνονται πια στο σύγχρονο ορισμό του άνδρα, που επικρατεί το τρέξε συνεχώς και ασταμάτητα, ο άνδρας καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να διαχειριστεί πολύπλοκα ζητήματα που πολλές φορές του φέρνουν αδιέξοδα.

Οι σύγχρονες προκλήσεις και οι απαιτήσεις των ρόλων του, δεν αγγίζουν μόνο την επιφανειακή του υπόσταση αλλά και την εσωτερική του ταυτότητα και είναι πρωτόγνωρες για τον ανδρικό ρόλο καθώς δυσκολεύεται να ανταποκριθεί επιτυχώς.

Όλα αυτά δημιουργούν μία αίσθηση ματαιότητας, ένα ακατάπαυστο άγχος, μία αυτοακύρωση και αυτοαμφισβήτηση του ανδρικού εαυτού που δυστυχώς πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικά αδιέξοδα, επιθετικότητα, καταχρήσεις η και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.

 Κύριος σκοπός θα είναι να μιλήσουν για τους στόχους, τα εμπόδια, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Σε αυτή την διαδρομή ανάκτησης της προσωπικής δύναμης μέσω της αναγνώρισης αιτιών και της εύρεσης λύσεων θα απομακρύνουμε τους δισταγμούς και τα εμπόδια που κρατούν μακριά τον κάθε άνδρα ώστε να απολαύσει πλήρως τον εαυτό του και την ζωή του.

 Θα σταθούμε σε θέματα όπως :

-Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του

 -Επεξεργασία και ικανή διαχείριση των σχέσεων του όπως τη δυνατότητά του να θέτει όρια σε αυτές

-Διερεύνηση σεξουαλικών προβληματισμών

– Απόκτηση, αίσθησης δύναμης και ελέγχου του εαυτού του σε κάθε τι που βιώνει.

–  Ενίσχυση της επαγγελματικής και εργασιακής του ταυτότητας

…σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ζεστασιάς, αποδοχής, και ειλικρίνειας, σας καλωσορίζω και εύχομαι να νοιώσετε την άνεση και την ελευθερία να εκφραστείτε και να διερευνήσετε τις πτυχές του εαυτού σας με στόχο την πλήρωσή του και την εξέλιξή του!

Ομάδες εφήβων

omades-efivon

Η εφηβεία, είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ζωή ενός ανθρώπου. Ξεκινά μια περίοδος κλυδωνισμού, της ύπαρξης του παιδιού που ήταν έως τώρα.

Ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει περίπλοκα θέματα , όπως το να καταφέρει να αποκτήσει την προσωπική του ταυτότητα, θέματα σεξουαλικότητας, έλλειψης κατανόησης από τους μεγαλύτερους, ή καλείται να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό της κοινωνίας μας σε πολλές εκφράσεις της ζωής. Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην διάθεσή του και στην αίσθηση της εμφάνισής του.

Μέσα στις ομάδες εφήβων αυτά είναι κάποια από τα θέματα που ανοίγονται σε ένα κλίμα σεβασμού και συνεργασίας ευαισθησίας και αποδοχής. Οι έφηβοι αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι και συγχρόνως μαθαίνουν να λύνουν τα θέματα που τους απασχολούν συλλογικά .

Μέσα από ενασχολήσεις που επιλέγουν στην ομάδα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά  τους (π.χ. άγχος, θυμό) και τον χρόνο τους. Μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους άλλους με ένα αποτελεσματικό τρόπο και να σχεδιάζουν την επαγγελματική τους ταυτότητα.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους και γίνονται υγιή και ευτυχισμένα άτομα γεμάτα αυτοπεποίθηση, έτοιμα να αναλάβουν και να ζήσουν την δική τους ζωή με πληρότητα. 

ο νέος άνθρωπος έχει μοναδικό σωσίβιο σε αυτή τη διαδικασία απότομης ωρίμανσης, το μυαλό του και τη στήριξη του γονέα  η κάποιου ειδικού.

Στην διαδικασία  καλύπτονται θέματα που αφορούν την ταυτότητα του εφήβου και κάποια  από αυτά είναι τα εξής:

  • Οι ανησυχίες ,το άγχος για το αν τα καταφέρνουν να σχετίζονται με τους φίλους τους και με τους γύρω τους,
  • οι  ανησυχίες  για τις σπουδές τους και  τις εξετάσεις τους.
  • Η μοναξιά τους σε ένα κόσμο πολύβουο και παράλογο.
  • Η οργή προς τους μεγαλύτερους και η  θλίψη τους για τις απογοητεύσεις τους.
  • Είναι μπερδεμένος
  • Ξέρει τι δεν θέλει και όχι τι θέλει να κάνει
  • Δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις
  • Θέλει να εξελίξει τα ταλέντα του
  • Ενθουσιάζεται εύκολα
  • Είναι παρορμητικός
 

Είμαστε μαζί του σκεπτόμενοι, ότι  περνάει μία περίοδο της ζωής του, που έχει τις δυσκολίες της, και θέλει την κατανόηση και τη συμπαράσταση μας και ότι αυτή η περίοδος με τις διακυμάνσεις της και τις αναταράξεις που προκαλεί  και τις απηχήσεις της σε όλους μας, αποτελεί μία φάση της ζωής του ατόμου, η οποία θα ξεπεραστεί. Αποδεχόμαστε, όχι μόνο τις  θετικές, αλλά και τις αρνητικές του πλευρές.

Παράλληλα καθώς είναι μια εποχή λήψης σημαντικών και πολλές φορές αμετάκλητων αποφάσεων στόχος μας είναι η  ανάδυση της ταυτότητάς του αλλά παράλληλα και η ανάπτυξη της Αυτοεκτίμησης και Αυτοπεποίθησής του

Οι ομάδες εφήβων αποτελούνται συνήθως από 8-10 άτομα. Η συναντήσεις είναι δίωρες, μια φορά την εβδομάδα. Η διαδικασία περιλαμβάνει συζήτηση και  συγκεκριμένη θεματολογία που καλύπτεται με βιωματικές ασκήσεις και εργαστήρια.